Dorostenci Letců si zpestřili letní dril
úterý 05. července 2016

Být lepší hokejista = trénovat jako americký fotbalista

Víte, jak se řekne anglicky sportovec? Athlete. Ano, být komplexní znamená zvládat řadu atletických dovedností a tím pádem mít náskok před ostatními. Platí to pochopitelně i pro hokej. Proto se Letci v přípravném období na novou sezonu vrátili k zajímavým tréninkům ve společnosti hráčů amerického fotbalu. "Atletismus totiž nemá na světě žádný jiný sport líp promakaný," říká Jan Zlatohlávek.

Když dostal letňanský kouč Zlatohlávek od klubového šéftrenéra Jiřího Vrby na starost kompletní přípravu staršího dorostu, bylo jasné, že Letce čekají neobvyklé dva měsíce, během nichž si značně rozšíří svůj přehled.

"Oprášil jsem spolupráci s naším nejlepším týmem v americkém fotbale, což jsou Prague Black Panthers. Splupracovali jsme s nimi už před šesti lety, kdy jsem vedl přípravu mladšího dorostu, ročník 1995/96. V dalších letech o to od hlavních trenérů dorostů nebyl zájem, protože měli jinou představu o charakteru přípravy," vypráví Zlatohlávek.

Ten mohl těžit z přátelství s Davidem Krejbichem, což je viceprezident a generální manažer Pantherů. Díky němu vznikla rychlá spolupráce, ze které měli letňanští borci vyjít jako lepší a komplexnější sportovci.

Ze Zlatohlávkova pohledu je totiž právě americký fotbal nejlepším možným sportem na zmiňovaný atletismus. Vysvětleno pro laiky: jde o sumář dynamiky, rychlosti, agility, síly, vytrvalosti, stability tělesného jádra, koordinace rovnováhy a schopnosti vyrovnat se s nepředpokládanými situacemi, které mohou nastat v utkání jakéholi kolektivního sportu.

"Atletika je královna sportu a americký fotbal ji trochu upravil právě pro kolektivní hry. Tenhle styl se od té doby šíří dál a přebírají ho nejenom hokejové, ale také basketbalové, baseballové nebo lakrosové týmy," popisuje Zlatohlávek.

"Není lepší přípravy kondice pro hokejistu než po vzoru amerického fotbalu, protože je to kontaktní sport. Samozřejmě používáme i jiné věci, například pro nácvik herních kombinací nám pomáhá basketbal. Jenže v něm je jakýkoli kontakt nepřípustný, takže z něj nemůžete těžit kondiční stránku, přetlačování, úpolové souboje, změny směru a tak dále."

Pražští Pantheři mají skvělé know-how a vybavení, a to byl jeden z hlavních důvodů, proč Letci navštívili jejich tréninkovou základnu. Dalším faktorem byla změna, tedy záměr prolomit bariéry klasického hokejového drilu v létě. 

O to se ostatně snaží i v řadě jiných hokejových klubů po Česku a sám Zlatohlávek kromě basketbalu využívá na zpestření přípravy určité prvky třeba z juda, v němž žáky učí různé pády.

"Teď jsem četl, že se A tým extraligových Vítkovic rozhodl pro spolupráci s policejními a zásahovými jednotkami. To jsou věci, které znám, a rád bych je také uplatnil, ale my nejsme profesionální klub pro dospělé hráče, takže by se to realizovalo velice těžce a navíc by to bylo nákladné. Jde o to zařadit kondiční věci formou zábavy."

Hráči si v létě musí také odpočinout od trenérů, se kterými přichází do kontaktu během celého roku, proto je výborným psychologickým tahem nasazení hostujících koučů. Je důležité, aby hokejisté slyšeli názory také od někoho jiného, protože si díky tomu mohou uvědomit, že si Zlatohlávek a spol. nevymýšlejí a že je potřeba určité věci opravdu dělat.

Byť se tréninků s americkými fotbalisty měl původně účastnit jen starší dorost, brzy ho doplnil i ten mladší. Hokejisté z Letňan na sobě měli během drilů kompletní vybavení, tzn. helmu, vesty, loketníky, suspenzory i dres. A naslouchali radám od řady renomovaných borců.

"Dorazily největší hvězdy týmu, jmenoval bych bratra Davida Krejbicha, což je legendární obránce, potom hlavního trenéra Pantherů i české reprezentace Daniela Leška nebo třeba amerického quarterbacka českého původu Luka Zahradku, pod nímž byly tréninky navíc v angličtině, takže to pro kluky bylo obohacení, že se s tím museli poprat a reagovat na to, co říká," pochvaluje si Zlatohlávek.

Ten by rád stejnou přípravu zařadil nejen v letě, ale i během závodního období, jenže to vzhledem k nabitému programu není bohužel možné. "Pokud ale bude zájem ze strany hlavních trenérů, tak budeme akci opakovat i příští rok."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka