Trenéři Letců týden připravovali nejmenší
pátek 12. srpna 2016

Letní kemp pro malé talenty zaujal. Těšte se i příští rok

Když chcete, aby byl z vašeho syna dobrý hokejista, je potřeba začít s kvalitní přípravou co nejdřív. I proto několik letňanských trenérů dalo dohromady letní kemp pro malé talenty, který má pomoci v jejich rozletu. "Řekli jsme si, že by bylo vhodné nabídnout program dětem, které ještě nemají na ledě týmová soustředění," říká Lucie Arazimová, bruslařská specialistka Letců a spoluautorka tohoto projektu.

V Letňanech už kdysi podobný projekt fungoval, šlo o školu Františka Kučery. Ta ale skončila a letňanské děti neměly v létě žádnou možnost, jak rozvíjet svůj potenciál v době, kdy na to díky prázdninám mají čas.

"Rozhodli jsme se, že kemp uskutečníme v Neratovicích. Už jenom kvůli tomu, aby děti změnily prostředí, když se od září do června pohybují pouze v Letňanech. Takový malý psychologický prvek může silně zapůsobit. A Neratovice jsou blízko," popisuje Arazimová.

Příměstský kemp trval pět dní, fungoval od pondělí do pátku. Jelikož už loni parta letňanských trenérů zkusila akci zorganizovat a viděla velký zájem, tak letos akci rozšířila na dva termíny. Prvního se zúčastnily děti ročníku narození 2007 a 2008, druhý turnus byl pro ročníky 2009 a 2010.

"Rodiče ráno děti odvezou do Neratovic a odpoledne si pro ně přijedou, takže o ně mají postaráno a mají čas na práci," říká Arazimová, která akci začala organizovat společně s Janem Mišnerem. Kromě nich se malým hokejistům věnovali David Pojkar, Marek Horáček a v jednom termínu i Jakub Kučera.

"Každý z nás dodal něco. David s Honzou se hodně soustředili na práci s hokejkou, já na bruslení a Kuba je svým věkem zase klukům blíž, takže s nima dělal kravinky," usmívá se Arazimová.

Na jednom kempu měli trenéři zhruba dvacet až pětadvacet dětí, což je zásadní rozdíl oproti ostatním kempům v Praze. "V žádném případě jsme nechtěli jet na kvantitu, ale na kvalitu. Víme, že na jiných kempech je až 80 dětí, které jsou rozdělené do několika skupin. U nás bylo čtyři až pět kluků na jednoho trenéra, což je úplně ideální. Je to přece kemp, kde se děti mají něco naučit."

Arazimová zdůrazňuje, že akce je výhradně pro letńanské hráče, které trenéři dobře znají. A to je hlavní devíza. "Protože když dají rodiče dítě na jiný kemp, tak žádný trenér za pět dní nemůže poznat, jaké je, jestli se snaží, jestli jede na své maximum a nefláká se. My už víme, co na ně platí a jestli můžou přidat."

Neratovice navíc kromě své blízkosti nabízí také perfektní zázemí: hned vedle zimního stadionu je fotbalové hřiště, restaurace se zahrádkou a k dispozici je i slušně vybavená tělocvična v nedalekém gymnáziu. Děti si mohou venku dokonce zahrát i beach volejbal.

"Tuhle příležitost jsme využili a v tělocvičně se věnovali hlavně obratnosti, na kterou se v posledních letech moc nedbá. Takže jsme s klukama dělali třeba opičí dráhy, což je přeskakování přes lavičku, skok na bednu, kotouly a podobně," vypráví sympatická trenérka.

Malí Letci se v rámci kempu utkali i s místními Buldoky, kterým vyhlásili tenisovou válku. "Kluci měli přilby, suspenzory a házeli po sobě tenisáky. Byla to taková vybíjená, která měla ale strategické prvky. Dokonce jsme zvládli i koupaliště, které je vhodné i pro neplavce."

Děti měly zkrátka každý den trochu jiný program, takže se nenudily. Na konci čekalo překvapení v podobě autogramiády s extraligovým hráčem, který s sebou přinesl své kartičky. Kluci nakonec dostali diplomy a fotky, takže si kromě zážitků odnesli i fyzickou památku.

"A ještě měli trička vyrobená speciálně pro kemp, ve kterých jsme všichni chodili. Ohlasy dětí i rodičů jsou pozitivní, takže akci budeme opakovat i příští rok v létě," uzavírá Arazimová.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka