Klikorka se vrací k akci národního týmu
čtvrtek 25. srpna 2016

Zkusil reprezentaci a řekl: Náš hokej má dobrou mládež

Má za sebou první výraznější zkušenost s hokejem na mezinárodní úrovni a nebojí se prohlásit: "Mám z toho dobrý dojem a myslím, že má český hokej dobrou mládež. Další generace bude silná." Z letňanského dorostence Karla Klikorky po turnaji reprezentační šestnáctky v rakouském Salcburgu vyzařuje spokojenost a touha se zlepšovat. Obzvlášť, když zjistil, že má před sebou ještě dost práce.

Klikorka se objevil ve výběru trenérské dvojice Jaroslav Nedvěd, Michal Broš a nastoupil do všech tří zápasů, tedy proti Slovensku, Rakousku a nakonec i proti silnému Rusku. A podle všeho ani jednou nezklamal.

"Trenéři nám poděkovali, že jsme chtěli reprezentovat Česko, a řekli, že jsme celý turnaj hráli naplno. Líbilo se jim, že jsme do toho šli na sto procent, vypadali spokojeně," vypráví talentovaný obránce, který se nebojí říct, že pro něj účast na letní akci národního týmu byla velkým zážitkem, jehož si nesmírně cení.

Aby ne, když si z něj odnese spoustu zkušeností a poznatků, které mu mohou pomoci v hokejovém rozvoji. "Člověk na vlastní oči viděl, jak jsou na tom hráči z ostatních zemí. Musí se to porovnat s tím, jak jsme na tom my a zlepšovat se."

Tak jaká tedy byla konfrontace s útočníky mezinárodní úrovně, na které nebyl dosud zvyklý? "Všichni byli výborní a neskutečně šikovní na holi, takže se hrozně těžce bránili. Na téhle úrovni je hokej už někde jinde," říká Klikorka, podle něhož byl největší rozdíl především v rychlosti.

Mladý Letec teď dobře ví, že se bude muset hodně snažit, aby obstál a udržel se v reprezentačních výběrech i do budoucna. "Člověk musí na téhle úrovni zapracovat na všem. Vždyť já jsem teprve na začátku kariéry a mám před sebou všechno, takže musím makat."

Češi na akci porazili Slovensko i o rok starší Rakousko, nestačili jen na Rusko. Tento zápas zřejmě zlomila nedisciplinovanost ve druhé třetině, během níž se tým často bránil v oslabení. A někdy i ve třech: třeba při zbytečném vyloučení Klikorkova letňanského kamaráda, brankáře Lukáše Paříka, jenž neudržel nervy a seknul soupeře.

"On přes toho protihráče neviděl, tak ho omylem klepnul. Byl to takový nesmyslný faul, ale nemyslím si, že to udělal schválně. Sice jsme pak v oslabení tři na pět dostali gól, ale celková porážka nebyla jeho chyba," zastává se Klikorka svého parťáka.

Nadějný bek teď už však směřuje své myšlenky od reprezentace k Letcům, kde mu brzy odstatuje extraliga mladšího dorostu. Po dlouhém letním trénování se nemůže dočkat ostrých zápasů a doufá, že týmu pomůže do vytouženého play-off, tak jak se to povedlo už v uplynulé sezoně.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka