Netradiční fígl na trable mladšího dorostu
středa 31. srpna 2016

PŘED LIGOU: Roste v mladším dorostu nový Brent Burns?

V některých situacích nebývá jednoduché nalézt východisko, ale trenéři mladšího dorostu si i tentokrát potvrdili, že není důvod panikařit, protože pokaždé existuje. Tomáše Blažka a Ladislava Kadaněho před novou sezonou trápila neutěšená situace v útoku, kterou nakonec vyřešili netradičním způsobem: předělali reprezentačního obránce Karla Klikorku na forvarda. A svůj tah si nemůžou vynachválit.

"Měli jsme obavy, jak na sezonu složíme naše útočné pětky a nakonec se všechno vykrystalizovalo takhle," usmívá se samou spokojeností kouč Blažek.

Klikorka bude v nadcházející sezoně bezesporu patřit k hlavním tahounům mladšího dorostu. A přestože všichni čekali, že v defenzivě, podle trenérů může stejně kvalitní práci odvést na opačné straně hřiště, přestože tam dosud nikdy v životě nehrál.

"Je šikovný, dokáže hrát všude. Je to vyloženě herní typ, který se zvládne přizpůsobit potřebám týmu. Zprvu jsme ho vepředu jen zkoušeli, ale on se tam rychle chytil a podával velice slušné výkony," popisuje hlavní kouč.´

Světový hokej zná řadu podobných "obojživelníků", v současnosti je ale asi nejznámější Brent Burns, jenž válí v NHL společně s Tomášem Hertlem za San Jose Sharks. Vousatý podivín, jenž se vyžívá v extravagantních oblečcích, umí výtečně bránit, a když je potřeba, skvěle zastane i roli útočníka. 

Bez přehánění umí na obou pozicích předvádět špičkové výkony.

Že by v Letňanech rostl podobný úkaz? Kdo ví, to ukáže až čas. Každopádně pracovitý Klikorka má v sobě podle trenérů mladšího dorostu slušný potenciál.

Otázkou je, jestli v nové roli bude stačit i na reprezentaci, v níž má za sebou turnaj v Rakousku na pozici obránce. Neuškodí mu přesun? Bude schopný se prosadit v národním týmu i jako forvard? I na tuhle potíž trenéři mysleli a došli k šalamounskému řešení.

"Chceme dobře rozjet soutěž, a když se nám to povede, tak budeme hráče v sestavě posouvat. Takže konkrétně u Klikorky to znamená, že bude moct nastupovat ve starším dorostu jako obránce a u mladšího jako útočník. Tím pádem se bude moct rozvíjet, jak jen to půjde."

Mladší dorost by se v nové sezoně rád pohyboval v klidných patrech tabulky, aby neměl zbytečné obavy. Je však jasné, že se ke Klikorkovi budou muset přidat další, především ti starší a zkušenější hráči. "K nim se ale zase musí přidat i ti mladší a snažit se jim vyrovnat. Doufejme, že tahle parta na sobě bude chtít pracovat," přeje si Blažek.

Ten je poměrně spokojený s výsledky v přípravě, kde měli Letci silné soupeře. Se všemi odehráli vyrovnaná utkání, nicméně trenér si dobře uvědomuje, že samotná soutěž bude něco jiného. Zvlášť když mladší dorost čekají samé tradiční týmy jako Plzeň, Karlovy Vary nebo Chomutov.

Extraliga začíná pro Letňany 1. září, kdy jedou do Chomutova, takže je na úvod čeká solidní prověrka. Blažek však na druhou stranu říká: "V mladším dorostu budou všechna utkání těžká, protože i když je soupeř slabší, tak to mají kluci v tomhle věku tendenci podcenit."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka