Letňanští žáci triumfovali na severu Čech
pátek 02. září 2016

Čtyřka slaví velký úspěch: má zlato z turnaje v Jablonci

Čtvrtá třída Letců ukázala, že v ní dřímá potenciál: letňanští žáci totiž o minulém víkendu ovládli zajímavě obsazený turnaj v Jablonci nad Nisou. Mužstvo trenéra Marka Horáčka uspělo v konkurenci dvanácti silných týmů, mezi nimiž nechyběla třeba Slavia, Liberec nebo speciální výběr ze severočeského kraje s názvem Czech North Star Hockey. "Máme z toho velkou radost," hlásí Horáček.

Takový impulz malí žáčci potřebovali! Ne, že by čtvrťákům chyběla láska k hokeji, ale každý podobný úspěch ji jen podtrhuje. Ostatně Horáček říká, že se mu sešel velmi zajímavý ročník, ze kterého by mohlo něco být.

"Kluci jsou šikovní, určitý potenciál u nich vidím, ale na nějaké větší hodnocení a závěry je samozřejmě brzy, to se uvidí až za pár let," říká Horáček s tím, že podobných talentů v minulosti bylo hodně, ale často nedokázali naplnit očekávání.

"V tomhle věku je nejdůležitější, aby kluky hokej bavil stejně jako doteď. A já z nich mám v tomhle ohledu výborný dojem," popisuje trenér, jenž se čtvrtou třídou krátce před turnajem absolvoval soustředění. A pochvaloval si, jak si díky tomu hráči "udělali zase o něco lepší partu, jak výborně makali a jak s nimi nebyl vůbec žádný problém."

Kdo ví, třeba i dobré rozpoložení pomohlo k triumfu, který nebyl tak úplně nečekaný. Horáček vzal totiž do Jablonce nejlepší hráče - devět hráčů do pole a jednoho gólmana (hrál se minihokej) - a věříl, že se jeho výběr dokáže porvat o medaile. "Že to dopadlo na zlato, to je jedině super. Šlo mi hlavně o to, aby si kluci přihrávali a makali."

Přání bylo splněno, kouč byl doslova nadšený z toho, jaký hokej mužstvo předvádělo. Největší radost mu dělalo, že měli hráči hlavu nahoře a že o sobě na ledě věděli. "Nehamounili a nahrávali si fakt pěkně. Kolikrát byly k vidění opravdu hezké akce," chválí Horáček.

Turnaje na severu Čech se kromě Letců zúčastnila například Slavia, Hvězda, Kobra, Příbram, Liberec, Chomutov, Vrchlabí, Litoměřice nebo severočeský výběr Czech North Star Hockey, s nímž čtvrťáci ztratili jediné utkání na turnaji. 

"Ale až na nájezdy. Pak jsme jim to všechno vrátili v semifinále, ve kterém jsme vyhráli vysoko 7:0," usmívá se kouč. 

Ve finále Letňany porazily Hvězdu přesvědčivě 7:3 a trenér byl spokojený o to víc, že pražský rival dorazil také v nejsilnějším složení a v semifinále rozdrtil Slavii desetigólovým rozdílem. "To jsme docela koukali, i když slávisti nepříjeli se všemi nejlepšími hráči. I tak ale měli hodně kvalitní kádr."

Horáčkovy svěřence čeká v průběhu této sezony velká změna, a sice přechod na velké hřiště. Tak snad se jim na něm bude dařit stejně jako na prestižním turnaji v Jablonci.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka