Starší dorost vstoupil do druhé čtvrtiny
sobota 24. září 2016

Bez bodu. Letci dvakrát zaváhali, trenér však týmu věří

Důstojně obstáli téměř ve všech dosavadních zápasech, přesto zatím mají jen šest bodů v tabulce. Starší dorost se o tomto víkendu přehoupl do druhé čtvrtiny základní části. Tu první v pátek zakončil porážkou 0:3 v Plzni, den nato podlehl 4:5 Spartě. S pražským rivalem přitom Letcům v obou vzájemných střetnutích utekly body jen těsně. "Nesmíme věšet hlavu," burcuje kouč Martin Rousek.

I on ale musí skousnout fakt, že v těžkých a vyrovnaných utkáních rozhodují detaily. Jenže ty se zatím jeho týmu nedaří překlenout na svoji stranu. "Už tolikrát nám chyběl kousek, abychom bodovali," bilancuje trenér počáteční období sezony.

Z osmi zápasů Letňanští urvali šest bodů a v nabité osmičlenné skupině Západ se drží na šesté pozici.

Za poslední víkend do tabulky nepřidali ani bod. Plzeň byla nad jejich síly, za 24 minut si vypracovala třígólové vedení a už ho nepustila. "Paradoxně jsme tam měli víc vyložených šancí než domácí," litoval Rousek. "Jeli jsme asi pětkrát sami na bránu. Když už jsme si něco vypracovali, byla to většinou tutovka."

Právě koncovka tým v posledních kolech trápí.

O góly se převážně stará pár hráčů. Před týdnem se střelecky činil Rouskův syn Lukáš, čtyři branky proti Spartě v sobotu zařídila také jen dvě jména - obránce Ivan Lytvynov a útočník Dominik Danov.

Alespoň to Rouska potěšilo. "Jsem rád, že se Danov střelecky probouzí. Jeho góly nám v úvodu soutěže chyběly." Pochválil i výkon z mladšího dorostu vypůjčeného Karla Klikorky, který zastoupil zraněného Martina Gebella a ve starší kategorii si tak prožil debut. "A patřil mezi naše tři nejlepší beky."

Jenže v sobotu to ze strany Letců byla tak trochu divočina.

Už po sedmi minutách první třetiny totiž byl v Ice Areně stav utkání 2:3. Sparta v zápase využila dvě trestná střílení, Letňanští zase dvě přesilové hry. Při závěrečné power-play jim chyběl jen kousíček štěstí, aby místo trefené tyče vyrovnali. I sparťanští trenéři po boji přiznali: "Byli jsme jen šťastnější."

Letce nyní čeká extrémně náročný týden. Další utkání sehrají už ve středu, na státní svátek se představí v Karlových Varech, které drží druhou příčku. A v sobotu se pokusí urvat body na ledé chomutovského lídra.

"Právě tohle byli jediní dva soupeři, kterým jsme moc nestačili," bilancoval dosavadní vysotupení Letců trenér Rousek. "Ale musíme brát v potaz, že zatímco tyhle extraligové týmy většinou před sezonou posilují, nám vždycky pár hráčů odejde jinam. Ještě chvíli potrvá, než se v kádru plnohodnotně začlení kluci, kteří k nám přišli a ještě loni hráli třeba jen ligu mladšího dorostu."

Přesto situaci nevidí tak černě. "Upřímně? Čekal jsem to horší, protože ta skupina vypadala strašidelně. Myslel jsem, že na tom budeme hůř," tvrdí trenér, který rozlosování skupiny před startem extraligy kritizoval.

"Loni tým na začátku vyloženě prohrával vysokými rozdíly, teď to bývá vyrovnané. Vím, že to může kluky srážet, ale na druhou stranu nejsou pod psychickou dekou, že na nikoho nemají. Máme na ně, jen je třeba to překlopit na naší stranu," snaží se Rousek přesvědčit své svěřence.

Plzeň - HC Letci 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Hajžman (Hasman), 22. M. Červenka (Roubal, Lang), 24. Matiášek (Roubal). Rozhodčí: Svoboda - Rubáš, Tvrdík.. Vyloučení: 5:5 + Klikorka (Let.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 220. Střely na branku: 48:24.

HC Letci - Sparta Praha 4:5 (2:3, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Lytvynov (Rousek, Larsen), 6. Danov (Hamalčík), 22. Lytvynov (Larsen), 50. Danov - 2. Vízner (Arnošt), 3. Arnošt (TS), 7. Nacházel (TS), 29. Pavel (Šišolák), 31. Haš (Dani). Rozhodčí: Battěk - Frodl, Lhotský. Vyloučení: 5:8 + Antoš (Let.) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 55. Střely na branku: 35:39.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka