Letci si po prohře v Litvínově spravili chuť
sobota 08. října 2016

Úleva... Starší dorost na Slavii umí, ukončil černou sérii

Starší dorostenci by měli hrát s pražskou Slavií co nejčastěji. Tohle tvrzení lze samozřejmě brát jen s nadsázkou, ale "sešívaní" se vážně stali jejich oblíbeným soupeřem. Letci ve vzájemných střetnutích vyhráli oba zápasy a většinu z dosud dosažených bodů v extraligové skupině Západ mají díky těmto vítězstvím. Především ale po páteční porážce v Litvínově ukončili černou sérii šesti porážek v řadě.

Zatímco v září Letňanští dokázali Litvínov porazit, tentokrát z jeho ledu odjížděli po prohře 4:7 s prázdnou. "Ale tak jako většina zápasů, které jsme prohráli, byl i tenhle vyrovnaný," upozornil trenér Martin Rousek.

Problémem jeho týmu bývá slabá efektivita v koncovce, kterou částečně provází i smůla. Letci se jí nezbavili ani v pátek. Dvakrát v honbě za vyrovnáním trefili jen tyč, neproměnili ani trestné střílení. Nevyužívali šance. A domácí v těch samých na druhé straně trestali.

"Je pravda, že některým klukům chybí klid v zakončení. Neumějí ještě spoustu situací správně řešit," přiznává kouč Rousek. "Dokonce bych řekl, že jsme byli proti Litvínovu občas i mírně lepší."

Nadějných bitev, v nichž Letci hráli vyrovnanou partii, byla v dosavadních 12 kolech většina. Jenže rozdílové branky stříleli soupeři a Pražané už neměli síly na obrat.

V sobotu naštěstí bylo všechno jinak.

I proti Slavii musela Rouskova družina dvakrát dotahovat, ale ve třetí části překlopila skóre na svou stranu. "Přijde mi, že se kluci dokáží na týmy ze Sparty a Slavie ještě o něco víc vyburcovat."

"Přenesli jsme si výkon z pátečního utkání a zapracovali víc na obranné činnosti. Navíc nás hodně drží gólmani. Rozdíl byl v tom, že teď jsme to byli my, kdo dal ten klíčový gól. Všechno si sedlo tak, jak má - od prvního do posledního hráče," vysvětlil Rousek.

Je to úleva. A potřebná vzpruha do dalších bojů. Letci šestkrát v řadě nevyhráli, v tabulce jsou s devíti body na předposledním místě. "Kluci bojují, ale i my trenéři už jsme to vítězství potřebovali," oddechl si kouč. Teď se Letci přiblížili na dosah svých soupeřů a právě s předposledním Kladnem svedou bitvu v následujícím kole.

"Kladno je hratelné a skupina je výkonnostně velmi vyrovnaná. Když se nám vše sejde jako proti Slavii, určitě máme šanci na úspěch," burcuje své mužstvo trenér Rousek. Také se Středočechy Letci v první bitvě bodovali, jenže výhru ztratili v prodloužení.

"Já chci hlavně vyzdvihnout celý tým, který poctivě bojuje. Každá formace má své úkoly a ty teď plní," dodává Rousek. Ne, na pesimismus tu není prostor, nyní je třeba věřit v sebe sama.

Litvínov - HC Letci 7:4 (1:1, 5:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
15. Ineman (Svoboda, Nídl), 25. Berka (Černohorský), 31. Jurka, 34. Svoboda (Havlík), 35. Dufek (Myšák), 39. Svoboda (Kordule), 51. Havlík (Dufek) - 2. Klikorka (Danov), 22. Larsen (Lytvynov, Rousek), 48. Fabiánek (Klikorka, Gebell), 57. Gebell (Danov). Rozhodčí: Vojtěchovský - Marek, Mašek. Vyloučení: 6:5 + Jelínek (let.) 10 min. Využití: 2:2. Diváci: 55. Střely na branku: 39:29.

HC Letci - Slavia Praha 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 6. Rousek (Lytvynov), 36. Lytvynov (Rousek), 51. Larsen (Nedorost, Rousek) - 6. Brož (Grim), 10. Marek (Furch, Vobořil). Rozhodčí: Hodač - Frodl, Svobodová. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. Diváci: 90. Střely na branku: 28:45.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka