Letci získali čtyři body ve třech utkáních
sobota 03. prosince 2016

Starší dorost uzavřel základní část. Teď půjde o záchranu

Tři měsíce dlouhé boje v základní části jsou u konce. Letňanští starší dorostenci se prali v NOEN extralize statečně, ale přesto budou stejně jako loni hrát v nadstavbové části o udržení. S tím se ale před sezonou dalo počítat a nic na tom nezměnily ani tři utkání v tomto týdnu, z nichž Letci získali čtyři body. Všichni dobře vědí, že ta nejdůležitější fáze sezony je teprve před nimi. Tak s chutí do toho.

Starší dorostenci mají za sebou nejvíce nabitý týden v dosavadním programu NOEN extraligy. Hrálo se především o důležité body do nadstavby, které mohou vést k záchraně. Nutno podotknout, že v tomto ohledu Letci nezklamali. Ve třech utkáních celkem posbírali čtyři body a v další fázi soutěže na tom nebudou tak zle.

Vůbec nejlépe si vedli dorostenci v úterý, kdy doma přivítali Kladno. Prakticky celé utkání měli Letci navrch a soupeř pouze snižoval. Díky koncentrovanému výkonu se nakonec Pražané radovali z vítězství 5:3.

"Povedlo se nám to, od začátku jsme byli lepší. Dělali jsme sice individuální chyby, kvůli kterým byl soupeř pořád ve hře, ale podali jsme dobrý výkon. Výhra byla zasloužená," prohlásil spokojený Rousek.

Páteční odveta už byla přeci jen o něčem jiném. Kladno se doma zvedlo a v prvních dvou třetinách kontrolovalo hru, když vedlo 2:0. Ve třetí částí se ale Letňany vzchopily a povedlo se jim vyrovnat. V prodloužení ovšem smolně inkasovali a prohráli 2:3.

"Druhý zápas jsme dvě třetiny tahali za kratší konec. Kladno mělo více ze hry," hodnotil kouč Letců. Sám ovšem připomněl, že jeho svěřenci měli několik příležitostí, jenž neproměnili. "Čtyři vyložený šance nedat je umění."  

Třetí část se ale povedla skvěle a dorost zaslouženě vyrovnal. Mohlo být ovšem ještě veseleji. "Minutu před koncem jsme jeli sami na bránu, mohli jsme vyhrát," posteskl si Rousek po nevyužité šanci. 

V prodloužení ale šel jeho tým do čtyř a i přes dvě velké příležitosti se nakonec radovali Středočeši. "Byla to škoda, ale musím uznat, že Kladno doma víc bruslilo a bylo agresivnější," porovnal oba duely.

V sobotu změřili Letci síly s Plzní, která byla přes dramatický průběh přeci jen lepším týmem a z Ice Areny si odvezla výhru 7:4.

"První část byla Plzeň jasně lepší a ovládla ji 2:0. Ve druhém dějství se začalo hrát nahoru dolů, bylo tam plno přečíslení a skóre se pořád měnilo," řekl letňanský trenér. Právě na konci prostřední třetiny se Letcům povedlo vyrovnat, a tak závěrečná část slibovala zajímavou zápletku.

Tu ale překazili Plzeňští už v samotném úvodu poslední periody, kdy se dvakrát po sobě prosadili a o vývoji zápasu prakticky rozhodli. "Do třetí třetiny jsme vstoupili špatně po individuálních chybách, darovali jsme jim dva góly, a tím i zápas. Bylo to hratelný, ale Plzeň byla lepší a kompaktnější," přiznal Rousek.

Starší dorost tak vstoupí do nadstavbové části s 24 body, což není vůbec špatné. Hlavní kouč celkově hodnotil základní část pozitivně. 

"Byl jsem překvapený, se soupeři jsme hráli vyrovnaná utkání. Mrzí mě to, že jsme mohli mít až o osm bodů víc. Mohly za to někdy opravdu zbytečné chyby. Na druhou stranu jsme prohráli 17 zápasů, z toho devět pouze o gól," ohlížel se.

Teď tedy čekají hráče boje o udržení extraligové příslušnosti a právě trenér Rousek má jasno. "Do Vánoc chceme udělat co nejvíce bodů, pak budeme přes svátky víc v klidu. Loni se nám třeba povedly všechny čtyři zápasy." 

Nezbývá než věřit, že se staršímu dorostu povede něco podobného i letos a uhájí elitní společnost.

HC Letci - Kladno 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Larsen (Rousek, Fabiánek), 20. Gebell (Rousek, Antoš), 23. Prebsl (Rousek, Fabiánek), 41. Klikorka (Danov), 47. Danov (Bílek, Kocík) - 17. O. Bláha (Kalaj), 37. Veber (Šmatlák), 46. Svoboda (Tržil).Rozhodčí: Pilný – Kis, Čížek. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 71. Střely na branku: 39:59.

Kladno - HC Letci 3:2p (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 19. Březina (Zich, Husarik), 33. Müller (Bláha, Husarik), 65. Husarik (Jelínek) – 48. Kocík (Rousek, Danov), 57. Rousek (Lytvynov, Danov). Rozhodčí: Výborný - Buček, Müller. Vyloučení: 6:5. Využití:1:1. Diváci: 48. Střely na branku: 53:29.

HC Letci - Plzeň 4:7 (0:2, 4:2, 0:3)
Branky a nahrávky: 21. Fabiánek (Rousek, Klikorka), 28. Pinkas (Nedorost), 39. Bílek (Gebell), 40. Nárovec (Pinkas) – 7. Kovařík (Mužík, Čada), 9. Roubal (Kovařík, Štěpánek), 24. Lang (Mužík, Lokajíček), 33. Roubal (Lokajíček, Kolařík), 41. Kovařík (Matiášek, Roubal), 41. Hajšman (Reitspies, Procházka), 47. Čada (Hasman, M. Červenka). Rozhodčí: Folk – Kurtin, Beneš. Vyloučení: 4:4. Využití: 3:0. Diváci: 99

Čtěte také

Podcast hokej zblízka