Letci porazili Kolín i Mladou Boleslav
sobota 10. prosince 2016

Starší dorost zvládl úvod nadstavby. Doma dvakrát vyhrál

Stejně jako loni hraje starší dorost v nadstavbové části NOEN extraligy o udržení. A stejně jako loni prožívají Letci radostný vstup do druhé fáze soutěže. V pátek nejprve porazili Kolín těsně 2:1 a o den později přehráli Mladou Boleslav 4:0. A jelikož úhlavní konkurenti rovněž bodovali, jsou tato vítězství o to cennější. "Na klucích bylo vidět, že jdou zápasy vyhrát," říká hlavní trenér Martin Rousek.

Odhodlání starším dorostencům nechybělo od začátku soutěže, což v celém dosavadním průběhu Rousek chválil. Soupeři jen zkrátka byli nad síly Letců. To ale neplatí v nadstavbě, kde jsou protivníci o něco slabší a všichni si moc dobře uvědomují, o co se hraje. 

V pátek Letce čekal v Ice Areně Kolín, který je v tabulce jen o místo pod nimi. Pražané se zkraje zápasu dostali do jednogólového vedení, které i přes velké množství šancí nedokázali navýšit. I kvůli tomu se ke konečnému vítězství protrápili.

"Do zápasu jsme vstoupili dobře, akorát jsme nevyužívali šance. Na vítězství jsme se nadřeli. Kdyby jsme dali pět gólů, mohli jsme mít klid," přiznal letňanský kouč. 

A nebylo to poprvé, kdy jeho mužstvo trápila koncovka. S tou se hráči potáceli už v předchozí fázi sezony. Dozadu to bylo nicméně dlouho na výbornou, až si v polovině třetího dějství dali Letci nešťastně vlastní gól. Drama najednou eskalovalo.

Zápas tak dostal finální podobu až čtyři minuty před koncem. "Ujeli jsme tam a konečně se nám povedlo proměnit nájezd. Zaplaťpánbůh, že jsme urvali tři body. Bylo to vydřené, ale zasloužené. Soupeře jsme přehrávali," radoval se Rousek z prvního vítězství v nadstavbové části.

V sobotu proti Mladé Boleslavi se produktivita zlepšila. Letňanského kouče mohou těšit především využité početní výhody, které přinesly kýžený klid na hokejky.

"Sobotní utkání rozhodly početní výhody. V první části jsme měli čtyři přesilovky, z toho jsme dvě využili. Soupeř měl to samé ve druhé třetině, ale neproměnil nic," zdůvodnil Rousek příčinu další výhry. 

Souboj se definitivně zlomil v prostřední periodě, kdy se Letci prosadili ve vlastním oslabení. "V oslabení jsme dali třetí gól, když jsme ujeli. Zápas to definitivně rozhodlo," řekl šéf letňanské střídačky.

Na adresu svých svěřenců pak nešetřil chválou. "Kluci odvedli výbornou práci do obrany i do útoku. Gólman nás podržel. Bylo to zasloužených šest bodů. Celky pod námi vyhrály, takže jsme udrželi stejný náskok," liboval si.

Teď jeho tým čeká další výzva. V pátek se vypraví na Moravu, kde sehrají zápas ve Vsetíně a den na to v Olomouci. "Nebude to nic jednoduchého, musíme se na to připravit," hlásí.

HC Letci - Kolín 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. Fabiánek (Rousek, Prebsl), 56. Rousek (Fabiánek) – 48. Poul (Gorás, Vasilev). Rozhodčí: Würtherle – Zíka, Kučera. Vyloučení: 1:2. Bez využitíDiváci: 65. Střely na branku: 58:25.

HC Letci - Mladá Boleslav 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 14. Klikorka (Gebell, Rousek), 19. Fabiánek (Rousek, Danov), 39. Klikorka (Fabiánek, Rousek), 52. Kocík (Danov, Klikorka). Rozhodčí: Velčovský – Huryta, Karda. Vyloučení: 7:8. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 99. Střely na branku: 44:32.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka