Letci si poradili s Žizkovem i s Hvězdou
pondělí 30. ledna 2017

Důležitý krok splněn. Muži jasně ovládli základní část

Už několik posledních zápasů to spělo k tomu jedinému. Letňanské "áčko" bylo dlouho neprověřené, což se odráželo na přístupu k jednotlivým utkáním. To ostatně kritizoval i trenér Jan Doutnáč. Jenže závěrečný víkend základní části Letci zapnuli motory na plné otáčky a byly z toho dvě jasné výhry. V sobotu porazili hladce Žižkov 18:3 a o den později vyzráli i na největšího rivala. Hvězdu zdolali 6:1.

A konečná vizitka - 15 výher, 1 porážka, 30 bodů a skóre 139:45 - rozhodně budí respekt. Přesně s těmito čísly Letci znovu ovládli základní část, přičemž druhou Hvězdu za sebou nechali o sedm bodů. Do nadstavby, kterou budou hrát čtyři týmy dvoukolovým systémem, tak mají skvělou výchozí pozici.

Vydařený víkend muži rozjeli už v sobotu, kdy nedali Žižkovu nejmenší šanci. 

"Po dlouhé době můžu říct, že kluci tahali za jeden provaz, chtěli hrát. Byl to zápas vyloženě na jednu branku. Soupeř nepřijel v nejsilnější sestavě, ale kluci je přehráli úplně ve všem. Občas se ani nemuselo rolbovat na druhé straně. Na nás šlo 6-7 střel, víc jich nebylo," Doutnáč vylíčil, jak jeho tým dominoval.

Kde se najednou vzala ta chuť? V kabině si Letci vyříkali některé věci. Shodli se, že výkony neodpovídaly tomu, na jaké jsou pozici. "Na tom zápase to bylo znát, makali všichni," těšilo letňanského kouče.

K největší kuriozitě došlo ve třetí části, kdy si dali Letci vlastní gól od červené čáry. "Honza Valder řekl, že vyzkouší našeho gólmana v nestřeženém okamžiku. Tak ho vyzkoušel a ono to tam propadlo," popsal Doutnáč nevídaný moment.

Hvězda je dlouhodobě největším rivalem Letců v Pražském přeboru. A nejinak tomu je i letos. Vzhledem k faktu, že první vzájemný zápas zvládla lépe právě Hvězda, měli letňanští hokejisté o motivaci postaráno. Na tento souboj se dlouho těšili a evidentně se i dobře připravili.

"Včera jsem se toho trošku bál, během 14 hodin to bylo druhé utkání. Dobře to však dopadlo. První půle jednoznačně lepší, vedli jsme 5:0. Pak nám trošku došly síly ve druhé polovině, tak to skončilo 1:1," řekl trenér. 

Souboj dvou nejlepších týmů nabídl atraktivní hokej, nebyla to pouze hra na jednu bránu. "Měli jsme proti sobě silného soupeře. Kluci si šli za tím, bojovali a makali. Po dlouhé době jsme odehráli parádní zápasy," přiznal spokojený Doutnáč.

Kromě týmového vítězství se znovu výrazně prosadili i jednotlivci. Jan Mišner obhájil prvenství krále střelců, když vsítil 32 branek a na dalších 27 přihrál. V průměru tak získal úctyhodné čtyři body na zápas.

HC Letci - Žižkov 18:3 (7:1, 7:1, 4:1)
Branky a nahrávky: 1. Valder (Zima, Mišner), 4. Valder (Mišner, Zima), 7. Kadaně (Mrázek, Horáček), 8. Mišner (Šulc), 10. Valder (Mišner, Šramota), 15. Valder (Šulc, Mišner), 19. Mrázek (Kadaně, Horáček), 21. Šramota (Mišner, Zima), 23. Bílek (Neumann), 23. Šramota (Valder, Mišner), 24. Špičan (Božilov, Novák), 25. Valder (Mišner, Zima), 33. Major (Neumann, Koubík), 40. Kautský (Kadaně, Major), 43. Horáček (Major, Kadaně), 57. Valder (Šramota, Zima), 59. Bílek (Král, Koubík), 60. Mišner (Valder, Kautský) – 9. Kašpar (Černý), 36. Kašpar (Sedliský, Sedliský), 59. Kindl (Sedliský).

HC Letci - Hvězda Praha 6:1 (3:0, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 4. Mrázek (Horáček, Kadaně), 10. Horáček (Mrázek, Kadaně), 13. Horáček (Kadaně, Major), 24. Mrázek (Horáček, Kadaně), 25. Mišner (Valder, Šulc), 32. Šulc (Mišner, Zima) – 29. Novák (Herr, Fuks).

Čtěte také

Podcast hokej zblízka