Téma
pátek 20. ledna 2023

Regenerační okénko: sauna

Saunování je fenomén s velkou tradicí a stále se zvyšující popularitou. Pro své blahodárné účinky má fanoušky po celém světě a výjimkou není ani hokejová bublina. Řada hráčů si totiž prostředí vysokých teplot oblíbila při regeneraci a u Letců tomu není jinak. A aby ne, když se mohou pochlubit třeba i vlastní saunou v útrobách svého letňanského komplexu.

Z mekky saunování do Letňan

Mezi příznivce sauny se řadí i útočník A-týmu Jakub Wojnar, vzhledem k jeho hokejové minulosti se ani není čemu divit. „K saunování jsem se dostal, když jsem hrál ve Finsku. Asi proto dávám přednost klasické finské sauně před infrasaunou,“ rozpovídal se mladý forvard.

A je pravda, že pro své první krůčky v oblasti saunování si asi nemohl vybrat lepší místo. To, co například pro lední hokej znamená Kanada, představuje Finsko pro saunu.

„Neřekl bych vyloženě, že je to můj koníček, ale zkrátka jsem do sauny naučil chodit,“ pokračuje Wojnar. Zároveň přiznává, že si svou oblíbenou regenerační aktivitu dopřeje jednou až dvakrát do týdne. „Když vím, že druhý den mám relativně volný, tak si saunu rád dopřeji.“

Společnost do sauny? Ano i ne

K saunování existuje řada různých přístupů. Zatímco někdo ho bere jako ryze individuální záležitost, někdo při něm naopak ocení společnost. A pak je tu skupina někde mezi tím. Do ní počítá sám sebe i Jakub Wojnar. „V zásadě je mi jedno, jestli jdu sám, nebo s někým.“

„Když nás jde víc, tak to vždycky rychle uteče. Jako třeba posledně, když jsme v mezičase hráli karty,“ přidává další zajímavé postřehy.

Podle svých slov se spoluhráče svou zálibou „naočkovat“ nesnaží, na to jsou prý experti jiní. „Já to klukům moc necpu. To spíš Adam Kellerstein, který chodí taky relativně často,“ směje se. Mezi další občasné uživatele sauny pak patří například Zoran Fiala nebo Dominik Řepík.

Důležitý zdravotní aspekt

Saunu si ovšem nedopřávají rádi jen hráči, s oblibou ji tu a tam navštěvuje i trenér letňanské mládeže Jan Mišner. „Chodím si tam vyčistit hlavu a vypotit se,“ potvrzuje.

„Myslím, že je to i zdravé, člověk se přeci jen do toho i otužuje. Řekl bych, že to i prospěje zanešeným pórům,“ vypichuje pozitiva populární kratochvíle někdejší kapitán A-týmu.

Zdravotní aspekt sauny naťukl i Skandinávií políbený Wojnar. „Asi na tom něco bude. Pamatuji si, že když jsem chodil do sauny ve Finsku, tak se mi poprvé stalo, že jsem byl celou sezónu zdravý.“

Hokej na chvíli stranou

Velký přínos má sauna nepochybně i pro duševní zdraví. „Hlava a mentální pohoda patří mezi hlavní důvody, proč do sauny chodím,“ přikyvuje odchovanec, jenž v minulé sezóně pokořil hranici 30 kanadských bodů a aktuálně reprezentuje spolu s dalšími dvěma Letci Českou republiku na zimní univerziádě v Lake Placid. Možná i díky dobré regeneraci ve vysokých teplotách!

Na závěr je ale fér jedním dechem dodat, že sauna má k hokeji stejně tak blízko jako daleko. „Vevnitř na hokej nemyslím. Spíš vypínám a snažím se vnímat své tělo,“ objasňuje Jakub Wojnar.

I když myšlenky na hokej vytěsňuje, je právě šikovný útočník živoucím důkazem, že sauna má v regeneračním procesu sportovce své místo.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka