Téma
pondělí 06. května 2024

Letní dřina se blíží

Pohled na letní přípravu se v posledních letech mění. Dřív vyloženě neoblíbená fáze sezony se proměnila v dost možná klíčovou část ročníku, týmy potřebují nabrat ideální porci kondičky, do toho už se hybridně připravují také na ledě. Právě v tom mají Letňany výhodu. „Vnímám toto období jako základ pro celý rok. Nezbytnou součást přípravy a extrémně důležitou věc," říká trenér Jakub Kaprál. Co Letce čeká?

Nekonečná kolečka, ubíjející sprinty a nepopulární kopce či schody. Ačkoliv letní dřina v něčem zůstává (a musí zůstat) stejná, současně se během poslední let proměnila a posunula. To vnímají i letňanské realizační týmy. „Pohled se možná trochu změnil v tom, že si všichni uvědomují, jak je důležitá," potvrzuje Jakub Kaprál s dovětkem, že program se systematicky přizpůsobuje věkovým kategoriím.

Zatímco menší děti se připravují formou hry a zkouší i jiné sporty, u vyšších ročníků už jde o trochu něco jiného. „Výkon, sílu, vytrvalost, kondiční schopnosti a dovednosti," pokračuje letňanský kouč. Mladší celky cílí naopak na koordinaci, obratnost a rychlost. Základem je i letní přípravu trochu pootočit, udělat ji stravitelnou.

„Osobně se snažím co nejvíc tréninků poskládat tak, aby byly pestré. A bylo pro hlavu jednodušší přijmout zátěž," říká Jakub Kaprál. „Vše nejde udělat formou hry, ale rozhodně lze přidat zábavný element jako je závod nebo challenge," dodává. Jednotlivé realizační týmy přistupují k času mimo led jinak, kategorie ale zároveň pojí model, jenž funguje Letcům dlouhé roky.

Dva tréninky týdně na ledě.

Vše se odráží od termínové listiny, na níž společně pracují trenéři, šéftrenéři a vedení. Letní příprava sama o sobě trvá zhruba sedm až osm týdnů. „V Letňanech se končí trochu později, takže je vše lehce posunuté. Podmínkou jsou právě dva ledy, které obalujeme letní přípravou.”

Ačkoliv Letci nebojují na ledě, čas v roce je to důležitý. „Pohled trenéra a hráče se samozřejmě trochu liší," usmívá se Kaprál. „Z pohledu hráčů není letní příprava úplně oblíbená, je to těžší, míň záživné, běhá se a posiluje, ovšem tvoří se během ní základ pro celou sezonu. Je nezbytná a extrémně důležitá.“

Ročníky 2011 a 2014, kategorie trenérů Jakuba Kaprála a Ladislava Kadaněho, odstartují suchou přípravu 13. května, trvat bude přibližně do 28. června. Následuje kratší pauza a svižný rozjezd hokejové části přípravy v polovině srpna.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka