A-tým
čtvrtek 09. května 2024

Letci opouští II. ligu

Po třech sezonách opouští Letci druhou nejvyšší hokejovou soutěž. V následující sezoně se do ní nepřihlásí a plně se transformují na mládežnický klub. „Za tři roky jsme ušli dlouhou cestu a všichni kluci si zaslouží můj obdiv,“ říká generální manažer Tomáš Divíšek, který zároveň vyhlíží další nové výzvy.

Letňany zaznamenaly ve II. lize tři povedené sezony. V minulém roce dokráčely až do baráže, teď jim vystavil v playoff stopku čerstvě prvoligový Chomutov. „Letňanský A-tým byl nejprve zamýšlen jako záložní tým pro pražskou Spartu. Snažili jsme se s ním postoupit do Chance ligy sportovní cestou. Každý rok jsme zlepšovali výkonnost, rostlo i fungování organizace," popisuje GM klubu Tomáš Divíšek. Z mužstva měl osobně velmi dobrý pocit.

„Všichni v klubu pracovali koncepčně. Rád bych všem hráčům a trenérům touto cestou poděkoval. Ušli jsme opravdu velký kus cesty," říká Divíšek. Sparta prohloubila spolupráci s prvoligovými Litoměřicemi, které se staly oficiálním partnerským klubem. „Letňany touto změnou přišly o ambici usilovat o vstup do Chance ligy. Zajišťovat chod A-týmu již nedávalo sportovně ani finančně smysl. Proto jsme se rozhodli tým HC Letci Letňany do další sezony II. ligy nepřihlásit,“ uvádí Divíšek.

Letci zůstávají mládežnickou organizací s ambicemi

Toto rozhodnutí však nebude mít na další chod klubu žádný vliv. Letci budou dál, a ještě hlouběji, spolupracovat se Spartou v oblasti mládeže. A-tým hospodařil v samostatném rozpočtu, mládež pokračuje dál jako zapsaný spolek. „Priority klubu zůstávají stejné. Letci byli vždy především mládežnický klub, který měl za svůj úkol vychovávat mladé hokejisty a pomoci jim do dalšího rozvoje jejich kariér. Nebo rozdělat a vidět v dětech oheň a chuť být v dobrém sportovním kolektivu. To stále platí a budeme se snažit dále rozvíjet ty nejmladší hokejisty,“ upozorňuje Tomáš Divíšek.

Rozhodnutí nebylo i kvůli odhodlání a nasazení dospělých letňanských hráčů jednoduché. „Když jsem šel klukům dolů do kabiny oznámit, že další sezona už nebude, byly to stoprocentně mé nejtěžší chvíle u A-týmu. Nelehká řeč ke kabině ale byla i přes všechno zklamání vnímána jako pochopitelný důsledek nastalé situace, za což bych chtěl týmu ještě jednou poděkovat,“ shrnuje generální manažer klubu.

Hráči si tak po sezoně mohli začít hledá nová angažmá. „Dohodli jsme se, že nebudeme nikomu bránit dál rozvíjet svou kariéru v jiném klubu či soutěži. Myslím si, že dost z nich si svými výkony řeklo o nabídku z jiných celků. Pevně doufám, že tam budou minimálně stejně spokojeni jako v našem hangáru,“ dodává Divíšek, který zároveň děkuje všem fanouškům Letců za přízeň a neutuchající podporu.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka