A-tým
středa 17. ledna 2024

Klid před bouří

První postupný cíl splněn. Letňanské áčko skončilo ve druhé lize ve své západní skupině čtvrté a zajistilo si příjemnou pozici do nadstavby, kde se dvoukolově utká s dalšími týmy elitní osmičky. Až pak začnou ostré play-off boje o postup do druhé nejvyšší hokejové soutěže v Česku.

Solidních 55 bodů z 28 zápasů, pouze osm porážek po šedesáti minutách. Toť bilance Letců po základní části. „Já jsem spokojený. Když to vezmu zeširoka, my dvakrát za sebou tuto část vyhráli, což si vybralo daň a před touto sezonou jsme museli zapracovat čtrnáct nových hráčů. A myslím, že jak v případě zkušenějších, tak i těch mladých, se nám to celkem povedlo. Jsme v horní polovině, budeme hrát play-off a máme před sebou dalších čtrnáct zápasů, které nás mohou posouvat,“ hodnotí úvodní periodu sezony hlavní kouč Jaroslav Nedvěd.

Přestože jeden cíl jeho svěřenci splnili, určitě neusíná na vavřínech. „Mně nevadí, že nemáme žádnou vyloženě hvězdu. Když jsem vyhrál se Spartou dorostenecký titul, tak náš nejproduktivnější hráč byl na 47. místě kanadského bodování soutěže. Je dobře, že máme sílu rozloženou do všech útoků. Kde nás směrem dopředu trochu tlačí bota, jsou přesilovky, kterými si můžeš pomoct v těžkých chvílích vyrovnaných zápasů. Poslední sezony jsme byli na třiceti procentech využití, letos se těmto číslům ani zdaleka neblížíme.“

Na zlepšení této činnosti mají nyní Letci měsíc a půl. Do čtvrtfinále postupuje šest nejlepších, 7. a 8. celek se utká s 1. a 2. týmem ze spodní poloviny tabulky. A jelikož se započítávají body ze základní skupiny, mají Letci nyní na sedmé místo jedenáctibodový polštář.

„Je to vlastně nejklidnější část sezony. Nehrajeme o postup ani sestup, máme jisté play-off a můžeme na sobě pracovat. A je jen na nás, na co se v dalších šesti týdnech zaměříme,“ zní od vůdce letňanské střídačky. Zároveň jedním dechem dodává, že ačkoliv se zde nehraje slovutná NHL, nechce soupeřům příliš odkrývat karty.

Jedno je jisté, pokud bude chtít s týmem stejně jako loni bojovat o postup do první ligy, bude muset dříve, nebo později najít recept na chomutovské Piráty. Zatímco s Táborem i Příbramí odehráli jeho svěřenci vyrovnané bitvy, ve kterých dokázali najít cestu k bodům, se severočeským rivalem prohráli hladce v obou vzájemných duelech. „Jejich styl nám úplně nesedí, je jen na nás to změnit a vymyslet, jak na ně vyzrát,“ dodává odhodlaně bývalý skvělý bek, který vidí jako jednu z cest k úspěchu ještě pevnější obranu. Přitom ta je po základní části co do inkasovaných branek třetí nejlepší v soutěži.

První zkouška na této cestě přijde už dnes od 18.00 hodin, kdy přijede do hangáru ústecký Slovan. A v sobotu přijde na řadu třetí sezonní souboj s Chomutovem, podruhé na ledě soupeře.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka