sobota 03. března 2012

Starší dorost jako na houpačce: páteční výhra - sobotní blamáž

K poslednímu dvojutkání sezóny 2011/2012 se vydali v pátek a sobotu starší dorostenci na Kladno. Zatímco v pátek proti PZ Kladnu v utkání plném neproměněných šancí nakonec roli favorita zvládli a zvítězili 5:1, v sobotu vlastní neukázněností ztratili jasné tříbrankové vedení proti HC Kladnu a z posledního utkání letošní sezóny tak týmu zůstane hodně hořká vzpomínka v podobě prohry 6-3.


PZ KLADNO - LETCI LETŇANY 1:5

V nelehké roli favorita se v pátek v podvečer představili Letci na I.ploše kladenského stadionu. Herně Letci prokázali jasnou převahu, nicméně výsledek utkání nehovoří tak jednoznačně. Letňanští útočníci se střelecky trápili a i v jasných šancích selhávali jeden za druhým. Především letňanský Brejcha se několikrát chytal za hlavu, když měl na své hokejce jasný gól, ale nedokázal přesně zakončit. Útočná řada Karabáček - Ječný - Brejcha nakonec proměnila alespoň zlomek šancí, mezi střelce se zapsali i Neuman s Kaplanem.
Do vedení se v utkání dostali jako první v 15.minutě domácí díky dorážce Fialy (1-0). Zatím lepší Letci stačili spálit několik jasných šancí a museli dotahovat. Paradoxně jim k tomu pomohlo vyloučení letňanského Chvátala v 18.minutě, při kterém dostal kotouč pod kontrolu Brejcha a když sám obešel dva kladenské obránce pohodlně zavěsil do Čičmancovi branky (1-1).
V druhé třetině pokračovalo střelecké trápení Letců a prosadit se dokázal pouze Neuman, když ho po objetí branky našel osamoceného mezi kruhy Uhlíř.
Třetí třetina přinesla nejzajímavější okamžiky utkání. Letci měli možnost dvou trestných střílení a tří přesilových her 5 na 4. Trestná střílení ani Chvátal ani Brejcha nedokázali proměnit a to pouze potvrdilo, jak moc se letňanští útočníci v koncovce trápili. Přesilové hry, i když několikrát velmi dobře sehrané také zůstali nevyužity a tak se Letci museli prosazovat ve hře v plném počtu.
Navýšení vedení o dvě branky nakonec zařídil Karabáček, když sám vybruslil od levého mantinelu a blafákem do forehandu překonal kladenského Čičmance v brance (1-3).
Čtvrtý zásah přidal v 50.minutě Kaplan (1-4) a brankový účet uzavřel symbolicky v situaci 2 na 1 v poslední minutě Brejcha (1-5).

VÝSLEDKY 15.KOLA ELSD II.B



HC KLADNO - LETCI LETŇANY 6:3

Na poslední utkání sezóny přijeli Letci s vědomím, že musí zlepšit koncovku. Domácí tým - papírově favorizovanější - si již v pátek vítězstvím 10:0 nad Boleslaví zajistil postupové 4. místo do play-off, kde se v prvním kole utká s Vítkovicemi.
Letci začali dobře a polovinu zápasu jako by byli na ledě pouze oni - lépe bruslili, dobře kombinovali, dostávali se do šancí a celkově předváděli pohledný hokej.Zaslouženě si tak vypracovali dvoubrankový náskok, když se nejdříve v 9.minutě prosadil pěknou střelou Karabáček (0-1) a ve 12.minutě se od modré čáry nádherně pod horní tyčku Kaňkovi branky trefil Štosek (0-2). Po dvaceti minutách hry tak Letci zaslouženě vedli a kontrolovali utkání.
V 28.minutě se prosadila dvojice Brejcha - Karabáček, když si nejdříve narazili puk ve středním pásmu a Karabáček poté poslal kotouč Brejchovi mezi kruhy, který po kličce zavěsil do kladenské branky (0-3)
Letci byli na koni a s domácími to vůbec nevypadalo dobře. Utkání ale trvá šedesát minut a i jasné vedení v utkání není zárukou vítězství.
To, co letňanští mladíci předvedli mezi 30. a 34. minutou se nedá nazvat jinak než parodií na hokej. Během čtyř minut nabídli Kladnu několik tutových šancí a to zahájilo neuvěřitelný obrat utkání, na který budou Letci dlouho vzpomínat.
Po třetí brance měli hosté hlavu v oblacích, hráči přestávali bruslit, zbytečně kombinovali a začali předvádět nezodpovědný hokej. V 30.minutě po individuální chybě obrany při rozehrávce v obraném pásmu snižoval na 1-3 Janeček. Za 2,5 minuty to bylo už jen o jednu branku, když letňanská obrana nechala několikrát dorážet kotouč Hoffmanna (2-3). Srovnávací branka přišla v dalším střídání, opět po hrubce obranné dvojice, kdy kladenský Paták obloučkem vyhodil puk z vlastní třetiny do středního pásma, kde se ho zmocnil dvěma obránci tísněný Šilhavý a blafákem nedal Švihálkovi šanci (3-3). Neuvěřitelný obrat utkání dokonal v 34.minutě Slánský, když všichni letňanští nepochopitelně odjeli z pásma a nikým nehlídaný kladenský útočník po čtvrté překonal letňanského Švihálka (4-3).
Kladenský rozjetý vlak trochu zpomalil time-out družstva z Prahy, nicméně lehkost s jakou do poloviny utkání Letci soupeře přehrávali se zcela vytratila, Kladnu naopak narostla křídla.
Do třetí třetiny chtěli Letci zlepšit hru dozadu a srovnat jednogólový náskok soupeře, nicméně individuální chyby je sráželi dolů a nabuzené Kladno agresivní hrou drželo Letce pěkně na zemi. Navíc už po 44 vteřinách třetí třetiny inkasovali Letci pátou branku, když letňanský útočník nepochopitelně přihrál obránci ve středním pásmu kotouč na brusle a do úniku se zcela sami dostali dva kladenští hráči a doslova vykoupali Švihálka v brance - Janeček (5-3)
Tato skutečnost samozřejmě letňanským vůbec nepomohla, naopak Kladno bylo najednou ještě rychlejší a jistější na puku. Ve 44.minutě ukončil trápení hostů šestou brankou Slánský, když po vyražené střele útočníci Letců přejeli hráče z druhé vlny a ten se nemýlil (6-3).
Nalomenou psychiku Letců nespasila ani přesilová hra 5 na 4 a 20-ti vteřinová přesilovka 5 na 3, kde sice pěkně kombinovali, překonat Kaňku v brance ale nedokázali.

Nezodpovědnost a nedisciplinovaná hra dozadu tak Letce stála dobře rozehrané utkání a ukázalo se, že v hokeji je možné opravdu vše. Bohužel to nebylo poprvé, co měli Letci takový zkrat v utkání. 
Připomeňme si sezónu 2010/2011, kdy do ICE ARENY ve 14. kole nadstavby přijela Dukla Jihlava. V polovině 2.třetiny vedli Letci 3:2, v 39.minutě ale Dukla během 36 vteřin otočila utkání na 3:5 z pohledu Letců.
Letos si Letci podobnou situaci prožili v utkání 15.kola základní části s Hradcem, kde prohrávali po první třetině 2:1 a mezi 30. a 35.minutou nepochopitelně zcela vypustili a obdrželi 5 branek, z toho 3 v rozmezí dvou minut.

Závěr sezóny tak má pro Letce hořkou příchuť a můžeme jen doufat, že se z vývoje dnešního utkání přinejmenším poučí, v ideálním případě se podobných zkratů vyvarují.

Letci ukončili soutěžní sezónu s 50-ti body na 18.místě a udrželi extraligovou příslušnost i pro nadcházející sezónu. Ze skupiny B se k prvním dvanácti týmům skupiny A do bojů play-off přidá Vsetín (71), Litvínov (71), Olomouc (67) a HC Kladno (62). Hraje se dvoukolově systémem 1-16, 2-15, 3-14 atd.
Do barážových bojů o udržení ELSD spadlo PZ Kladno a Havířov. Jejich soupeři z první ligy budou pravděpodobně Ústí (skup. Z), Třebíč nebo Kolín (skup. S) a Přerov (skup. V)

Letce čekají už jen přátelská utkání a tři důležité zápasy se Salzburgem v rámci Red Bull Rookie Cupu 2012, kde se pokusí napravit si reputaci z posledního soutěžního utkání. 
Do konce března tak ještě pojedou dle normálního programu a v dubnu si užijí třítýdenní pauzu před začátkem letní přípravy na nadcházející sezónu 2012/2013.

VÝSLEDKY 16.KOLA ELSD II.B

TABULKA PO ZÁKLADNÍ ČÁSTI ELSD 2011/2012












Čtěte také

Podcast hokej zblízka