Vylosovaní hráči z Letňan navštívili HFL
pátek 18. září 2015

Letci jezdili na skatemillu. Kluky to bavilo, všiml si kouč

Dvanáct Letců si nedávno zatrénovalo v nedalekém HFL Training Center, jež nabízí nejmodernější metody hokejové přípravy po vzoru zámořské NHL. Ta zahrnovala cvičení na skatemillu, na umělém ledě a také lekci agility. "Byl jsem z toho nadšený," vypráví kouč David Pojkar, který si během jednotlivých tréninkových jednotek všímal předností i nedostatků. "A myslím, že si to užili i kluci."

Celá akce proběhla na základě partnerství HFL Training Center s letňanským hokejovým klubem, díky kterému si mohli vylosovaní Letci vyzkoušet "něco navíc", co by je mohlo sportovně posunout.

Každý tým od 1. třídy až po muže zastupoval jeden šťastný vítěz z veřejného losování a lekce probíhaly po dvojičkách. Těžko generalizovat, protože každý hráč má určité přednosti a určité nedostatky. Přesto se našel jeden společný jmenovatel, který trápil všechny.

"Obecně se dá říct, že všem chybí koordinace pohybů," všiml si Pojkar, jenž však jedním dechem okamžitě dodal: "To je ale potíž celé dnešní mládeže, protože kluci sedí u televize nebo u počítače. Jsou výjimky, které si jdou ven zakopat, ale je jich málo."

Zdůrazňuje také další důležitou činnost, jež předchází zbytečným zraněním - důkladné protahování. "Zkrácené svaly jsou limitem a na ledě stačí málo a máte po kariéře. Tohle by se nemělo podceňovat," vzkazuje dětem Pojkar.

Zároveň však chápe, že na tohle není v některých klubech tolik času. Proto je dobře, že v Letňanech trenéři a stále více dětí nepodceňují přípravu ani potréninkový strečink.

"Někteří rodiče si možná ještě naplno neuvědomují, jak je to důležité. Chápu to: kdybych se celý život nevěnoval sportu, tak to také nevím," vypráví juniorský mistr světa Pojkar a zdůrazňuje, že je potřeba protahovat především partie, které se nejvíc zatěžují při hokeji.

Letci strávili v HFL Training Centru hodinovou lekci, která byla rozdělena na dvacetiminutové úseky. Při prvním se pilovala technika bruslení na skatemillu, při druhém hokejové dovednosti a střelba na umělé ploše, při třetím se hráči věnovali koordinaci pohybů, balančnímu cvičení a právě protahování.

"HFL Centrum je zaměřené na hokej, to je jeho největší přednost. Pro kluky to byla zábava, ti větší už sami viděli detaily, kterých je třeba se vyvarovat. Myslím, že to k něčemu bylo," těší Pojkara, jenž na jaře trénoval v Letňanech obránce.

"Viděl jsem na klukách, že je trénování baví, což je dobře. Každý potřebuje dohnat něco jiného, někdo je dobrý v tom a někdo zase v tom," všiml si. "Někteří by měli ještě víc pilovat střelu. Ale bruslení nebylo špatné."

Pojkar také zdůrazňuje, že pro větší efektivitu v odstraňování nedostatků je potřeba delší čas. "První hodina v HFL je poznávací, při dalších si už začnu všímat dalších detailů, co který hráč dělá špatně. Z vlastní zkušenosti vím, že je pořád co zlepšovat."

Čtěte také

Podcast hokej zblízka