Mladší dorost urputně bojuje o play-off
neděle 07. února 2016

Blamáž s Pískem napravily gólové hody proti Litvínovu

Jako na houpačce. Tak by se daly nazvat poslední týdny v podání mladšího dorostu. Svěřenci trenéra Tomáše Blažka byli před utkáním s beznadějně posledním Pískem dva body od pozice zajišťující play-off. Nečekaná čtvrteční porážka 2:3 s Jihočechy tak byla pro mužstvo varovným ukazováčkem. Letci se ale rychle oklepali a čtvrteční zaváhání odčinili nedělní výhrou 8:2 nad Litvínovem.

Letci si s Pískem v této sezoně už třikrát poradili a ne jinak tomu mělo být i tentokrát. Jihočeši do čtvrtečního utkání nezískali jediný bod a jako jasní outsideři jsou beznadějně na samém chvostu extraligové tabulky. Pražané se ale nakonec před podceňovaným soupeřem museli sklonit.

Trenér Blažek tuto porážku přičítal především přístupu, s jakým jeho tým do zápasu vstupoval. "Vůbec se nám to nepovedlo, nepřistoupili jsme k tomu tak, jak bychom měli. Hrubě jsme to podcenili, což se nám vymstilo," kritizoval letňanský kouč.

Herně Letci nebyli horším celkem, ale doplatili především na chyby v závěrečné periodě. "Dvě třetiny jsme sice byli mírně lepším týmem, vedli jsme 2:1. V poslední části jsme ale dvakrát propadli v obraně, a proto jsme ten souboj nezvládli," vysvětloval Blažek.

Zápas jistě ovlivnila i absence několika důležitých hráčů. "Nehrálo sedm hráčů základní sestavy kvůli zranění, trestům či kvůli výpomoci staršímu dorostu. To ale není pro kluky omluva. Měli na to, aby Písek porazili i tak," upozornil šéf letňanské střídačky.

Ztráta téměř jistých bodů hodně mrzela, tím spíš, když Vsetín zvítězil vysoko nad Opavou, a vytvořil si na Letce pětibodový náskok. Přesně taková mezera zároveň dělila letňanské hokejisty od play-off.

Mladší dorostenci si dobře uvědomovali, že proti Litvínovu musí hrát daleko lépe, aby uspěli. A možná právě psychika, se kterou do utkání vstoupili, rozhodla o důležité výhře.

"Dnes to bylo úplně jiné utkání. Kluci to tak vzali, že to bude kvalitní souboj. Po psychické stránce jsme to zvládli daleko lépe," chválil Blažek týmový přístup.

Jeho svěřenci nastoupili v téměř kompletním složení, což rozhodně muselo všechny zdravě nakopnout. "Dnešní zápas jsme mimo dvou zraněných odehráli v plné sestavě. Kromě deseti minut druhé třetiny jsme udávali tempo zápasu. Za stavu 4:1 jsme trochu polevili, ale během druhé přestávky jsme si vše řekli, a pak už to bylo opět velmi slušné."

Tři body tak vrátily Letce na dostřel play-off. Vsetín má však ještě jedno utkání k dobru. Zda zaváhání s Pískem bude mít neblahé důsledky, to ukáže až čas. 

"Zanedlouho se dozvíme, jestli byla ta prohra rozhodující. Po hráčích chceme, aby pracovali a nekoukali na tabulku, to není náš cíl. Každý zápas chceme vyhrát a na konci uvidíme, jestli play-off vyjde, nebo ne," dodal trenér Letců.

HC Letci - Písek 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 4. Šíba (Vlček), 33. Krutil - 25. Novotný (Novák), 43. Čech (Novák), 50. Brož (Novák, Novotný). Rozhodčí: Vokřál - Gabriel, Müller. Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 40. Střely na branku: 37:28.

HC Letci - Litvínov 8:2 (2:1, 2:1, 4:0)
Branky a nahrávky: 7. Sklenář (Lytvynov, Klikorka), 15. Kalina (Nárovec, Jelínek), 27. Klikorka (Lytvynov), 32. Kalina (Sklenář), 42. Pinkas (Sklenář), 46. Tzovairis (Krutil), 51. Sklenář (Lytvynov), 54. Šíba (Pinkas, Sklenář) - 20. Berka (Beran), 38. Myšák (Jindra, Svoboda). Rozhodčí: Matúška - Beránek, Laczko. Vyloučení: 3:3. Využití:2:2. Diváci: 59. Střely na branku: 58:35.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka