Podcast
sobota 13. srpna 2022

Od nejistoty ke hvězdám

Přelom tisícitiletí a v Letňanech se chystají velké plány. Na louce má vyrůst hokejová hala s celoročním ledem a dvěma plochami, o dvě dekády později čekají Ice Arenu bouřlivé oslavy velkého jubilea. V bonusové epizodě podcastu HOKEJ ZBLÍZKA se bývalý majitel František Kučera a renomovaný trenér Zbyněk Zavadil vydávají po časové ose do minulosti i budoucnosti, díl si můžete přehrát na platformách Spotify a Apple Podcasts.

Plánování vyšlo, stavba začala na jaře. V září 2001 už František a Vojtěch Kučerovi otevírali v Letňanech nový zimák. „Všichni říkali, že to bude energetická díra. Ale věřili jsme, že se to povede. Začátky byly těžké, bral se úvěr a některé noci byly bezesné," vrací se na začátek příběhu olympijský vítěz z Nagana, který ještě tehdy válel za oceánem. „Jeden radní z městské části Letňan nám po zprovoznění říkal, že se všichni trochu báli, aby nezůstala v Letňanech jen obrovská díra na základy. Zvládlo se to.“

O dvacet let později hala stále stojí na svém, už typickém místě. A život jí vdechl i mládežnický klub, který funguje od roku 2002. „S bráchou jsme nepočítali, že bychom měli mít oddíl. Pak jsme zjistili, že v odpoledních hodinách a o víkendech je hodně volného prostoru. Byla škoda toho nevyužít a nezaložit na zelené louce nový klub," usmívá se František Kučera. Postupně se věci daly pohybu.

Ve spartánských podmínkách Letci rostli. A s tím i jejich renomé.

„Měl jsem dvě haly, volnou ruku, ale neměl jsem žádného hráče," říká v nové bonusové epizodě podcastové série HOKEJ ZBLÍZKA Zbyněk Zavadil. Renomovaný trenér se s klubem spojil nakonec na 16 let. „Objel jsem všechny mateřské školky v okolí, nižší ročníky se nám podařilo dát dohromady. U vyšších byl problém, celý tým nekoupíte."

Ale časem i díky pomoci Černošic zaplnily Letňany všechny kategorie. A progres, kterému pomohl i boom okolo odchovance Jakuba Vrány, začal. Z čeho Letci dlouhodobě těží? Jak bylo těžké zajistit finančně chod klubu a nelituje František Kučera prodeje klubu? To se dozvíte na platformách Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts, kde si již můžete novou epizodu poslechnout.


Čtěte také

Podcast hokej zblízka