Dorost
středa 19. června 2024

Vyjde postup napotřetí?

Ať se ho zeptáte v jakékoliv léto, vždy vám odpoví to samé: „Čeká nás těžká sezona a tenhle tým musí sakra zabrat.“ Slova Davida Pojkara sice působí občas až pesimisticky, ale jarní výsledek bývá zcela opačný. Jeho dorost se v posledních dvou letech srdnatě rval o postup z Regionální ligy, odkud by Letci nutně potřebovali postoupit výš. A stejný cíl mají i pro letošní ročník.

Možná bude v nové sezoně tahle šance ještě o něco aromatičtější. Výkonný výbor Českého hokeje totiž na jaře rozhodl, že pro postup do Ligy dorostu už není potřeba vyhrát republikové finále.

Jinými slovy: zatímco dosud vítězové všech čtyři skupin sváděli ještě řežbu mezi sebou, nyní všichni čtyři postoupí automaticky. To znamená, že “stačí“ vyhrát nadstavbu vaší skupiny a máte zajištěnou vstupenku do vyšší soutěže, aniž byste museli do ošemetné závěrečné fáze.

Právě o vítězství v nadstavbě se letňanský dorost v minulé i předminulé sezoně do posledních bojů rval. V roce 2023 se dokonce probil do vyřazovací fáze.

A příští jaro může dojít znovu daleko, byť podle Pojkara čeká jeho tým velmi těžká sezona. Ostatně tak to říká každý rok. Přesně 17. března budou známa jména vítězů čtyř skupin, kterým připadne postup. A Letci mají znovu ambice do této hry promluvit.

„Je to zásadní změna a přiznávám, že může hrát z pohledu motivace významnou roli,“ nepopírá trenér letňanského dorostu Pojkar. „Vidím v tom i psychologické hledisko. Hráči vědí, že postup má reálnější obrysy.“

Nebyl by to ovšem 43letý David Pojkar, kdyby v tom neviděl ALE.

„Vím, že jsem před každou sezonou opatrný, ale teď jsem extrémně,“ tvrdí a pokračuje: „Spousta kluků v novém kádru musí přidat, jestli si vůbec chce v sezoně pode mnou zahrát.“

Pojkarovi přešel do dorostu ročník, který hrál v kategorii 9. tříd. Zároveň mu zůstalo dvanáct hráčů z ročníku 2008, kteří působili v dorostu už loni. “Bude to jádro týmu, nabralo nějaké zkušenosti. Chceme na tom stavět a chceme z těch zkušeností čerpat.“

Zato k většině loňských deváťáků má zatím docela přísný metr. „Budou se prát o místo. Některým dokonce dělá problém chodit včas na trénink, copak se v téhle kategorii máme něco takového učit?“ pokládá si trenér řečnickou otázku.

Cíl realizační tým dorostu nezastírá - znovu se rvát o postup do celostátní soutěže, která by jednu z důležitých kategorií povýšila na novou úroveň. V průběhu sezony by tomu konečně mohla napomoci i avizovaná spolupráce s pražskou Spartou. „Předběžně jsme na tom se sparťanskou stranou domluveni,“ potvrzuje Pojkar.

Jeho parta bude opět stavět především na bojovnosti. „Nedáváme deset gólů za zápas, máme to postaveno na týmové hře bez větších individualit. Abychom byli v sezoně úspěšní, budou se všichni od prvního hráče do posledního brankáře muset podvolit dřině. Upozorňuju předem, že to budeme brát vážně. A kdo na to nebude mít, hrát tady nebude.“

Letní dřina zatím pokračuje pod jeho pevnou taktovkou, po červenci se Letci sejdou znovu. Ladit formu na start sezony, která začne tradičně v polovině září.

Povede se útok na postup napotřetí?

Čtěte také

Podcast hokej zblízka