Zámoří
sobota 29. června 2024

Šestý Letec na draftu NHL

Aleš Čech se stal v pořadí už šestým odchovancem letňanského klubu, který byl draftován do slavné NHL. Během víkendu si ho v pátém kole jako 153. v pořadí vybral nový klub soutěže Utah Hockey Club. Defenzivní obránce tak navázal na úspěchy pětice Letců, kteří byli draftováni v průběhu minulých deseti let. A zapsal se tak do historie Letňan.

Utah coby nováček NHL měl před premiérovou sezonou možnost 11 výběrů talentů na letošním draftu. Po Čechovi sáhl jako po své deváté volbě a na svém webu připomněl: „V roce 2022, 2023 a 2024 reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa do 20 let a v posledních dvou letech přispěl své zemi k zisku stříbru a bronzu.“

Je to tak. To 20letému bekovi bezesporu výrazně pomohlo k tomu, aby se dostal do hledáčku zámořských skautů. Za sebou má přitom už kompletní sezonu v extralize, když během 40 zápasů v Mladé Boleslavi zaznamenal sedm gólových asistencí.

Čech se stal vůbec prvním českým hráčem, kterého si nový zámořský klub z Utahu vybral. K němu v 6. kole přibral ještě krajana jménem Vojtěch Hradec, takže na úvodním Development Campu nebude jediným českým hráčem.

Talentovaný Čech u Letců působil do svých 13 let. Letňanský kouč Martin Uldrich, který ho v žákovských letech vedl, vzpomíná: „Živel na ledě i mimo led v šatně, žádná leklá ryba. Pamatuju si, jak jednou čmáral v šatně sprosté obrazce a pak to musel s maminkou čistit,“ směje se.

„Ale zároveň byl lídrem. Patří k jednomu z nejlepších ročníků u nás - ročníku 2003, doplněný o ročník 2004, což byl právě on. Šikovný herně, na hokejce i v bruslení. Univerzál, který mohl hrát v útoku i v obraně, ale sám se stavěl dozadu, protože cítil zodpovědnost za tým,“ přidává Uldrich.

U Letců tak Čech navázal na pětici jeho předchůdců. V roce 2014 vstoupili do klubu zámořského draftu Jakub Vrána, nejvýše draftovaný Letec (13. v pořadí), který to později s Washingtonem dotáhl až k zisku Stanley Cupu, a také Václav Karabáček (49. v pořadí, Buffalo Sabres).

V dalších Letech byli draftováni brankář Lukáš Pařík (LA Kings), Lukáš Rousek (Buffalo Sabres) a Michael Krutil (Chicago Blackhawks). Rousek se už startů v NHL dočkal, Pařík s Krutilem mají smlouvy v české extralize, Karabáček aktuálně podepsal v Chance lize.

Aleš Čech se stejně jako ostatní odchovanci k Letňanům hrdě hlásí. Například po zisku cenných kovů z šampionátu dvacítek přivezl medaili ukázat malým dětem do Ice Areny a vlezl s nimi na bruslích i na led. „Po sezoně si jde zatrénovat třeba s naší juniorkou a teď už si spolu můžeme zajít i na pivo. Máme kamarádský vztah, hned jsem mu gratuloval,“ uzavírá Uldrich.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka