Žáci
Včera

Mise obhajob i postupu

Patří mezi pýchu letňanského klubu a svůj potenciál budou chtít potvrdit i v nové sezoně. Žákovské kategorie Letců mají znovu ty nejvyšší ambice. Do soutěže tento víkend vstupuje 9. třída, o týden později s k ní přidají i pětka, šestka, sedmička a osmička. Někteří s obhajobou vítězství ve skupině, jiní s touho vylepšit loňský výsledek nebo dokonce postoupit o ligu výš. Tady je krátké preview.

5. třída

Páťáci mají před sebou první kompletní sezonu na velkém hřišti a v popředí své tabulky se touží vyhřívat stejně jako jejich předchůdci. Ba co víc - budou chtít jako jejich předchůdci v minulé sezoně celou skupinu vyhrát. Trenér Ladislav Kadaně má především jeden hlavní cíl: „Naučit děti hrát základy velkého hokeje. Samozřejmě pokud se nám povede stejný úspěch, bude to milý bonus navíc.“

Jeho tým vstupuje do ostré sezony příští neděli na ledě Nymburka, o týden později přivítá doma Říčany. Mezi největší rivaly v poli soupeřů bude určitě patřit například pražská Slavia.

6. třída

K výčtu favoritů budou ve své kategorii patřit i letňanští šesťáci, namlsáni loňským úspěchem, kdy v páté třídě ovládli svoji skupinu. Také letos tuto družinu kormidluje zkušený Martin Rousek, který se vysokými ambicemi netají. „Rádi bychom navázali na minulý ročník, kdy kluci dokráčeli ve skupině k celkovému vítězství. Co po nich budu požadovat? Především aktivní styl hokeje po celém hřišti, tím se chceme prezentovat.“

Letce příští sobotu nečeká snadný úkol - na svém ledě v úvodním kole přivítají Mladou Boleslav. Ve skupině mají mimo jiné i pražskou Spartu či Bílé Tygry z Liberce.

7. třída

Sedmáci si dávají postupné cíle. Tím prvním je postup ze základní fáze do nadstavby, kde na jaře uhráli pěkné třetí místo. „Abychom hráli ta těžší utkání a mohli nás permanentně prověřovat kvalitnější soupeři. Takže se od začátku chceme držet nahoře,“ líčí trenér Jan Mišner. Se svou partou chce stejně jako loni předvádět aktivní, nátlakový hokej. „Hodně jsme napadali, pouštěli jsme k tomu i své obránce. V tom určitě budeme pokračovat dál,“ odkrývá plány.

Sedmička je dvouročníkovou soutěží. „Sám jsem zvědavý, co nás čeká. Ale chceme svoji hru neustále posouvat, abychom byli připraveni na osmou třídu,“ dodává kouč. Jeho mužstvo příští neděli přivítá na úvod Smíchov.

8. třída

I osmáci jdou do soutěžní sezony s jasným úkolem: postoupit do nadstavby, kde je pětice týmů, které mají stejný cíl. „Kromě sportovních výsledků bychom rádi ještě jednu věc: udržet v těch dětech nadšení z hokeje po celou sezonu. Je to teď pro nás těžké, měli jsme pár odchodů, máme nějakou marodku. Ale nevzdáme to a zkusíme urvat co nejvíc bodů, které nám zajistí nadstavbu,“ velí trenér Ladislav Kadaně, který má na starost i pětku.

Osmáky čeká nabitá konkurence - utkají se s týmy jako Liberec, Mlada Boleslav nebo Sparta Praha. Do ligy vstoupí příští sobotu domácím zápasem proti Vrchlabí.

9. třída

Velkou neznámou je zatím letňanská devítka, která v druhé nejvyšší soutěži bude chtít vybojovat postup do extraligy. Pod vedením mladého trenérského dua Jakub Kvaček - Martin Gebell. „Oproti minulé sezoně tým přišel o třináct hráčů, což je opravdu dost,“ připomíná Kvaček. „Prostor tak dostanou ti, kteří loni měli minimum prostoru, nebo dokonce žádný.“

Trenéři se snaží hráče připravit nejen na letošní sezonu, ale i na přestup do dorostu v příštím roce. „Proto zapojujeme hodně suché přípravy a na ledě se věnujeme taktickým věcem i individuálním dovednostem. Cíle jsou samozřejmě ty nejvyšší: porvat se o postup a vybojovat tak místo pro ročník 2011. Konkurence je sice enormní, ale kluci jdou do sezony maximálně připraveni.“ Už tuto sobotu je v 1. kole čekají doma Poděbrady.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka