Téma
pondělí 23. září 2024

Letci rozjeli tradici z NHL

Začalo to v NHL, postupně to převzaly také kluby z extraligy. A od letošní sezony se oblíbený rituál objevuje i v letňanské mládeži. Proslov nejlepšího hráče utkání směrem ke kabině rozjeli na startu soutěže deváťáci, když si jejich brankář nasadil na hlavu putovní helmu a spustil motivační řeč. Novou tradici si ihned poté osvojila sedmička.

Někde si předávají MMA pás, někde bombera a jinde třeba sekyru nebo kovbojský klobouk. V Letňanech si jako putovní „trofej“ našli zlatou helmu. Když devítka v sobotu porazila 4:2 Poděbrady, trenéři po zápase přišli s novým nápadem. Zvolili nejlepšího hráče utkání, nasadili mu na hlavu helmu a dali pokyn k projevu.

„Děkujeme za hru,“ pronesl poněkud nesměle trošku překvapený Samuel Honajzer. Když brankáře spoluhráči vyzvali k pokračování, doplnil: „Hráli jsme dobře, pomohli jste gólmanovi. No a musíme porazit další týmy, že jo?!“ zvolal a získal si aplaus celé party.

Bylo evidentní, že na něco takového hokejové děti nejsou ještě zvyklé. Ale proč ne? Vždyť to od určitého věku není vůbec špatná myšlenka.

„To ocenění si zasloužil, Poděbrady jsou těžký soupeř, jeden z nejtěžších ve skupině. A Samuel nás několikrát podržel,“ vysvětlil volbu MVP hráče kouč Jakub Kvaček. „Navíc je to kluk, který maká na každém tréninku. I na to jsme brali ohled hned zkraje sezony.“

S trenérským parťákem Martinem Gebellem společně přemýšleli, jaký impuls klukům v tak složitém věku dát. „Chtěli jsme, aby začali být schopni sebereflexe a vyhodnocení zápasu. Pro celý tým je to forma, jak se navzájem podpořit, je to motivační a inspirační prvek. A v neposlední řadě se tu mohou projevit osobnosti, i když se daří, i když se nedaří,“ vysvětluje kouč devítky.

Může to být po další roky zavedená tradice. Pravda, přišli s tím v minulých sezonách už v druholigovém A-týmu, ale mezi dětmi je to zcela něco nového. Kdysi se v polovině sezony předávala hokejka mezi juniory, tehdy to ale byla spíše nárazová akce.

Zato nyní se zdá, že má myšlenka úspěch a předpoklad.

Hned o den později se jí totiž chopili i sedmáci. Martin Hušpauer vzkřísil hokejový artefakt, když doma našel Zlatou helmu DELI, co se kdysi předávala v dospělé extralize, a po nedělním utkání už posílal do trenérské skupiny na WhatsApp natočené video s proslovem Marka Kaly. A trenérům devítky vzkázal: „Kluci, top inspirace! Sorry, no. Museli jsme taky. Díky!“

V devítice se o zlatou trofej postarala rodina Hilburgerova, ostatně v týmu hraje dcera Emma. Její otec na helmu nechal dát nápis MVP. “Kluci si to hezky osvojili, neberou to jako samozřejmost, ale jako něco navíc, co pro ně děláme. Tak to má být,“ tvrdí Kvaček.

Jeho kolega Martin Gebell přiznal, že proslovy stejně jako v zámoří mají prostor pouze po vítězství: „Samozřejmě nás inspirovala NHL, kde tohle funguje. Hráči jsou schopni si z té řeči něco vzít, není to jen o tom vyřvat se na střídačce. Chceme být pozitivní a navzájem se podporovat.“

Zatímco napoprvé nejlepšího hráče zápasu určili trenéři, štafetu příště vyvolenému už předává ten, jenž dostal zlatou helmu minule. A přijde další proslov.

Tak jako to nastavila tradice v NHL.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka