Rozhovor
neděle 24. září 2023

Letec sezony: Je to pocta

Čekal u boxu časoměřičů a nebyl ve své kůži. Na 12letém Matyáši Dvořákovi byla poznat lehká nervozita. „Nejsem rád středem pozornosti,“ vysvětlil skromně. „Ale nakonec to byl pro mě zážitek, pocta. A vážím si, že jsem u toho mohl být,“ povídal po ceremoniálu v úvodním zápase druholigového A-týmu. Vítěz prestižní klubové ankety Letec sezony vhodil za aplausu diváků čestnou buly, od generálního manažera Tomáše Divíška mu byla předána putovní trofej a také šek na 20 tisíc Kč pro nákup vybavení značky CCM.

Vraťme se v čase ještě jednou o pár měsíců zpět. Jak ses vůbec dozvěděl, že jsi Letcem sezony?
Pamatuji si, jak mě rodiče s bráchou vyzvedli a řekli mi, že jsem to nevyhrál. Byl jsem zklamaný. Za chvilku mi řekli, že si ze mě vystřelili. Měl jsem radost, šli jsme to oslavit do restaurace. Moje oblíbené špagety tam nevařili, tak jsem si dal velký steak s hráškem. Rodina byla šťastná, samozřejmě i děda s babičkou.

Byl jsi hodně v očekávání, kdo anketu vyhraje?
Přiznám se, že jo. Byl jsem nervózní. Když jste takhle blízko, tak to chcete vyhrát. Měl jsem nějaké indicie, že mám šanci, věřil jsem, že to dopadne, ale jak to doopravdy bude, jsem do poslední chvíle nevěděl. Hodně to pro mě znamená.

Hlasy jsi dostal hned od deseti trenérů. Který tě překvapil nejvíc?
Možná od Hušpyho, který vysvětloval svoje důvody (hodnocení trenérů ZDE). Překvapilo mě, že si tohle o mně myslí. Překvapil mě i rozdíl, jakým jsem vyhrál. Ještě jednou všem trenérům za hlasy děkuju.

Jak na to reagoval tým?
Spoluhráči mi gratulovali, měli radost i za mě.

V této sezoně jsi hráčem 7. třídy, ale během září jsi byl přeřazen o ročník výš k osmákům. Zažíváš tedy další progres?
Snažím se na sobě pořád makat, tohle je další motivace. Hrát za sedmičku, nebo osmičku - je tam rozdíl v rychlosti, myšlení, lepší střelbě, prostě ve všem. Už jsem s nimi loni občas trénoval, teď jsem za ně odehrál první turnaj v Brně, který jsme hned vyhráli. To byl dobrý start. Povedlo se nám to. Zároveň jsme s trenéry domluveni, že když bude čas a prostor, občas vypomůžu i sedmičce.

Od osmáků, kteří v létě sbírali turnajové medaile, se možná čekají úspěchy. Čekáš je i ty?
Mám pocit, že máme šanci na nějaký úspěch. Těším se na těžkou skupiny s těžkými soupeři, budu nastupovat i proti klukům, které znám, takže to bude zábava.

Na putovní trofeji pro Letce sezony už je docela dost vyrytých jmen předchozích vítězů. Vzhlížíš k některému z nich?
K Lukáši Rouskovi. Je blízko k tomu, aby hrál už pravidelně NHL. Navíc mě trénuje jeho táta.

A jak vlastně využiješ částku 20 tisíc korun na šeku?
Potřebuju novou helmu, tam je to jasné. Chci i nové lokty. A za zbylé peníze ještě něco pořídím. Značku CCM používám často, takže mi to vyhovuje.

Jsi znovu hladový po hokeji?
Jsem. V létě jsem trošku odpočíval, byli jsme v Chorvatsku, vyčistil jsem si hlavu a pak začal zase trénovat. Hokej mi chyběl. A ocenění Letec sezony mě nakoplo pracovat ještě víc.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka