Realizační týmy
úterý 16. července 2024

Trenérská škatulata

Do ostré přípravy zbývá pár týdnů, než Letci začnou ladit formu na novou sezonu. Jako tradičně v poněkud jiném složení realizačních týmů. V Letňanech bývá zvykem, že se škatulata v podobě trenérů u jednotlivých kategorií hýbají. A k několika změnám došlo i v letošním létě. Připomeňte si, kdo bude mít kterou kategorii na starost a proč.

Začneme-li u nejstarších kategorií, tam v pozici hlavních koučů k žádné změně nedojde. Kormidlo juniorky nadále řídí Martin Uldrich, za dorost je znovu zodpovědný David Pojkar. Oba k sobě mají ale nové asistenty: prvně jmenovaný odchovance Alexe Dobrova, druhý Lukáše Vykouka. Juniorka i dorost mají jednoznačný cíl: postoupit z regionálních soutěží.

Výrazná změna nastává v kategorii 9. tříd, kde čeká velká výzva na dvojici mladých koučů. Někteří z vás si ještě vybaví, když před pár lety reprezentovali Letňany v dorostenecké extralize. Jenže čas letí a z Jakuba Kvačka s Martinem Gebellem jsou perspektivní trenéři, kteří v posledních sezonách získali praxi.

A teď dostanou šanci, aby ji prodali.

Ladislav Kadaně, nový šéftrenér klubu, se netají tím, že chce žákům 9. třídy přikládat mnohem větší pozornost. Spolu s Martinem Rouskem a Janem Mišnerem, kteří mají realizační týmy na starost, se rozhodli dát dvojici Kvaček-Gebell větší důvěru.

„Kuba Kvaček je velmi pracovitý trenér, v minulosti se už nebál vést tréninky, protože Martin Rousek rád dává svým asistentům prostor,“ vysvětluje Kadaně. „Teď nastal jeho čas. Studoval vysokou školu, našel si vedle hokeje i druhé zaměstnání, nebude to mít jednoduché, protože devítka není snadná kategorie. Ale věřím, že se klukům sezona povede a osobně se těším, až je budu sledovat. Protože i Martin Gebell je podobný typ trenéra.“

Příležitost pro dalšího odchovance

Podíváte-li se na složení realizačních týmů, u některých kategorií najdete jednu podobnost: 5. a 8. třída mají stejnou trenérskou dvojici, stejně jako čtyřka a sedmička. Ty povedou Jan Mišner s Martinem Hušpauerem, zatímco pětku s osmičkou Ladislav Kadaně s Jakubem Kaprálem.

Kadaněmu se osvědčený model líbí a vysvětluje proč. „Jsou víkendy, kdy se sejde hodně zápasů. Ulehčí nám to z hlediska personálního i logistického. Máme profesionální trenéry, kteří dvě kategorie zvládnou, navíc se snažíme spojit dvojice, které si jsou k sobě blízké. Je už na nich, jak si své kompetence u jednotlivých týmů rozdělí.“

V seznamu realizačních týmů se objevuje i jedno nové jméno. 34letý Václav Čížek, který začne v roli asistenta u 1. a 3. třídy, má za sebou slušnou hráčskou kariéru - starty sbíral v české i slovenské extralize a poslední ročník dohrával za druholigové Benátky nad Jizerou.

„Jsme rádi, že můžeme takové jméno přivítat mezi nás,“ komentuje Kadaně. „Věřím tomu, že nám jako bývalý profesionální hokejista může výrazně pomoct.“

Letňany se charakterizují tím, že klub rád dává prostor i svým odchovancům a vychovává si v nich nové trenéry. Seznam takových případů je bohatý a nyní ho rozšířilo i jméno Alexe Dobrova. Bývalý junior - jak bylo už zmíněno - bude pracovat jako asistent u juniorky, do toho ale dostane na starost i prvňáčky.

„Není snadné získat kvalitního trenéra, kterého bychom si mohli finančně dovolit, takže si pomáháme výchovou vlastních lidí. Alex tu pomáhá dva, tři roky, byl jedním z nejaktivnějších pomocných trenérů, který byl ochoten být na zimáku od poledne do podvečera. Zaslouží si šanci. Když k tomu bude přistupovat zodpovědně, nejvíc ho to naučí, protože i já byl po dvou měsících trénování hozený do vody a musel jsem se s tím vypořádat,“ vzpomíná Kadaně. “Věřím, že to Alex zvládne. Bude pod pečlivým drobnohledem.“

Druhou třídu má na starost Tomáš Wolf s Miroslavem Kopřivou. Dlouhodobě stejné složení zůstává v kurzu bruslení, kde početnou skupinu trenérů povede Kadaně s Veronikou Exnerovou.


Složení realizačních týmů pro sezonu 2024/25

  • Kruz bruslení: Ladislav Kadaně, Veronika Exnerová
  • 1. třída: Alex Dobrov, Václav Čížek
  • 2. třída: Tomáš Wolf, Miroslav Kopřiva
  • 3. třída: Martin Rousek, Václav Čížek
  • 4. třída: Jan Mišner, Martin Hušpauer
  • 5. třída: Ladislav Kadaně, Jakub Kaprál
  • 6. třída: Martin Rousek, Jakub Kvaček
  • 7. třída: Jan Mišner, Martin Hušpauer
  • 8. třída: Ladislav Kadaně, Jakub Kaprál
  • 9. třída: Jakub Kvaček, Martin Gebell
  • Dorost: David Pojkar, Lukáš Vykouk
  • Juniorka: Martin Uldrich, Alex Dobrov

Čtěte také

Podcast hokej zblízka