6. třída
čtvrtek 22. srpna 2024

Letci hostí turnaj elit

Osm vyrovnaných týmů, každý s těmi nejvyššími ambicemi. V Česku před sezonou nenajdete pro tuto věkovou kategorii moc kvalitnějších turnajů. Domácí Letňany Cup nabídne přehlídku elitních celků 6. tříd, které o víkendu poměří síly a budou ladit formu na start nového ročníku. Dvoudenní podnik proběhne v Ice Areně tento víkend.

Je to jen další důkaz toho, že Letňany mají v celorepublikovém měřítku jedny z nejsilnějších žákovských tříd. Šesťáci pod vedením Martina Rouska neměli s přijetím pozvánek nouzi.

„Vlastně jsme pozvali skoro to nejsilnější, co jsme pozvat mohli,“ potvrzuje kouč. „Souhlasím. Svědčí to o tom, že máme u ostatních týmů respekt, nikdo s potvrzením účasti neváhal. Navíc týmy z Moravy vítají, když jednou, dvakrát za rok mohou narazit na pražské celky. A zcela jistě to funguje i opačně.“

Prestižní turnaj vypukne v sobotu ráno a vyvrcholí v neděli odpoledne. Formát dvou skupin po čtyřech týmech je jednoduchý: poté, co se utká každý s každým, vzejdou z každé skupiny dva semifinalisté. Na zbytek budou čekat souboje o 5. a 7. místo, ale ať už v nich zůstane kdokoliv, už nyní to slibuje vysokou úroveň.

Letňany se ve své skupině poměří se Spartou, Vítkovicemi a Jihlavou. Druhé kvarteto tvoří Třinec, Hradec Králové, Plzeň a pražská Slavia. Organizátoři rozdělili složení skupin tak, aby se v nich utkaly celky, které na sebe většinou nenaráží v sezoně. A zúčastnění to kvitují.

„Když vidím ty týmy, bude to vyrovnané a velmi těžké. Jsem realista: největšími favority určitě nejsme, tam to vidím na Spartu a Hradec. Ale je to turnaj, kde určitě může každý porazit každého,“ těší se trenér Rousek.

Přehnaná skromnost možná není úplně na místě. Loni tento tým uměl s výjimkou Hradce Králové porazit každého. Navíc v lize ovládl svou skupinu. Síla domácí družiny bude rovněž vysoká, byť začátek přípravy zatím nebyl úplně dle Rouskových představ.

Letci se dosud poměřili v přátelském klání s Poděbrady a Banskou Bystricí. „Spousta kluků mi tam skuhrala, že má těžké nohy.“ Pravdou ale je, že šesťáci zahájili přípravu až v druhý srpnový týden. Jsou tedy stále ještě na začátku.

Teď je čeká první náročná zkouška. A v ní už by se těžké nohy tvrdě trestaly.

Čtěte také

Podcast hokej zblízka